Stichting Redt kleine Fady

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze medicijnen versterken uw eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden.

Hoe werkt immunotherapie?

Het lichaam beschikt over een afweersysteem tegen indringers, zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem kan kankercellen ook herkennen, maar vaak ziet het afweersysteem ze niet als gevaarlijk. Ze lijken bijvoorbeeld teveel op gewone cellen of kunnen zich als het ware onzichtbaar maken. Het afweersysteem komt dan niet in actie.

Soms reageert het afweersysteem wel, maar slaagt het er niet in om de kankercellen goed op te ruimen. Bijvoorbeeld omdat de kankercellen stoffen afgeven die het afweersysteem verzwakken.

Verschillende vormen

Er bestaan verschillende vormen van immunotherapie:
– Behandeling met cytokinen
– Nehandeling met monoklonale antilichamen

Als de behandeling bestaat uit de toediening van 1 bepaald medicijn, spreken we van monotherapie. Een behandeling die bestaat uit verschillende soorten medicijnen of uit een combinatie van behandelingen noemen we combinatietherapie. Heel soms kan alleen immunotherapie een tumor helemaal vernietigen. Maar meestal krijgen patiënten immunotherapie in combinatie met chemotherapie.

Doel van immunotherapie

Immunotherapie kan worden toegepast:

 • Als een in opzet genezende behandeling: Sommige soorten kanker reageren goed op immunotherapie. De tumor kan ermee worden vernietigd. De behandeling is dan gericht op genezing. Dit wordt ook wel een curatieve behandeling genoemd.
 • Als een aanvullende behandeling: Een aanvullende behandeling wordt gegeven ná de in opzet genezende behandeling. Bijvoorbeeld immunotherapie na een operatie of bestraling om eventueel achtergebleven kankercellen te vernietigen. Of om eventuele zeer kleine, onzichtbare uitzaaiingen buiten het operatie- of bestralingsgebied te vernietigen. Deze uitzaaiingen heten micrometastasen.Deze aanvullende behandeling is gericht op het vergroten van de kans op genezing. Dit wordt ook wel een adjuvante behandeling genoemd.
 • Als een palliatieve behandeling: Als de ziekte niet (meer) genezend kan worden behandeld, is een palliatieve behandeling mogelijk. Deze behandeling is gericht op:
  – het remmen van de ziekte
  – het verminderen van klachten
  – het voorkomen en bestrijden van van klachten
  Het doel is de kwaliteit van leven te verbeteren.

Bron: https://www.kanker.nl/bibliotheek/immunotherapie/behandeling/741-immunotherapie

Donaties

Steun Stichting Redt kleine Fady stort uw donatie op rekeningnummer NL40 INGB 0006 8327 56 t.n.v. Stichting Redt kleine Fady.

Voor donaties vanuit het buitenland maak gebruik van het BIC nr. INGBNL2A NL40 INGB 0006 8327 56 t.n.v. Stichting Redt kleine Fady .ING Amsterdam

Binnengekomen donaties

Aantal bezoekers

Pagina views

Pagina views|Hits |Unieke bezoekers

 • Laatste 24 uur: 0
 • Laatste 7 dagen: 0
 • Laatste 30 dagen: 0
 • Nu online: 0
Translate »